Verduurzamen en duurzaam ondernemen
gaan heel goed samen.

Wij van Hausmachers, begrijpen dat het voor ondernemers vaak moeilijk om te beslissen waar ze het beste kunnen beginnen met verduurzamen. Verduurzaming kan worden doorgevoerd in de bedrijfsvoering door te kijken naar bijvoorbeeld de leveranciers.

Maar het is verstandiger om te beginnen met het verduurzamen van het bedrijfspand, hier valt vaak veel (fiscale) voordelen te halen voor ondernemers. Kiezen voor verduurzaming van het bedrijfspand heeft daarnaast ook als voordeel dat de regie in eigen hand kan worden gehouden.

Kleine aanpassingen kunnen al veel schelen op het gebied van verduurzaming, Denk hierbij aan het installeren van voordelige zonnepanelen, het overstappen op ledverlichting of vloer- en dakisolatie. Deze maatregelen besparen allemaal energie en zijn een goede eerste stap in het verduurzamen. De overheid stimuleert het verduurzamen met verschillende subsidies.

Bedrijfsgebouwen

Vanaf 2025 moeten alle bedrijfsgebouwen een ‘label C” hebben, vandaar dat verduurzaming bij bedrijven in volle gang is.

Sommige bedrijven nemen zonnepanelen en andere stappen over op energiezuinige ledverlichting. Daarnaast zijn er nog veel andere maatregelen die genomen kunnen worden in het kader van verduurzamen zoals:

Bedrijfsgebouw
Subsidie

Subsidie

Onze overheid kent tal van subsidies om ondernemers tegemoet te komen in hun wens om te verduurzamen. Bij ondernemers moet je niet alleen denken aan bedrijven, maar bijvoorbeeld ook aan stichtingen, verenigingen en woningverhuurders.

Zo bestaan er subsidies voor zonnepanelen, kleinschalige windturbines, warmtepompen, zonneboilers en voor isolatie. Bij isolatie kun je dan bijvoorbeeld denken aan kozijnen en glas.